Els passats 14 i 15 de novembre, les instal·lacions de Juvé i Camps i Gramona, a Sant Sadurní d’Anoia, van acollir el 1r Congrés Ibèric de Poda de Vinya, un esdeveniment que va reunir professionals i experts del sector per reflexionar sobre el futur de la viticultura i la importància de la poda com a eina clau per a la sostenibilitat del sector.
Organitzat per l'Acadèmia de Poda d'INNOVI, el congrés va comptar amb la participació d'empreses com Viticultura Viva (Julián Palacios), seccions de viticultura de la URV (Dra. Leonor Deis), la UPNA (Cat. Gonzaga Santesteban), bodegues Viñátigo de Tenerife (Jorge Méndez), l'institut tecnològic ITACyL (Jesús Yuste) i experts en poda (SIMONIT&SIRCH), a més de tot el grup que durant aquests 10 anys ha format l'Acadèmia de Poda, amb Roc Gramona com a primer director i Vicenç Canals com a actual responsable.
L’esdeveniment va servir per posar en valor la feina feta al territori durant aquests 10 anys d’evolució de l’Acadèmia de Poda i per seguir treballant en la millora del sector vitícola. A més, es va presentar l’embrió de l’Àgora de Poda, una nova iniciativa col·laborativa que agruparà experts i científics per fomentar la generació i transmissió de coneixements i la col·laboració acadèmica.
L’Àgora de Poda es planteja com una plataforma transversal a escala ibèrica —amb la inclusió de Portugal i les illes Balears i Canàries— per abordar reptes com l’adaptació de les vinyes a les condicions ambientals canviants, els nous dissenys de capçades i les tècniques de poda en verd. Aquesta eina busca aportar solucions a llarg termini per garantir la viabilitat productiva i la qualitat del raïm en un context de crisi climàtica.
El congrés, que va reunir més d’un centenar de professionals, va combinar ponències teòriques amb sessions pràctiques i va ser elogiat pels assistents com una fita per al sector vitivinícola. Es va destacar la importància del coneixement compartit per garantir el futur d’una viticultura sostenible i adaptada als nous desafiaments ambientals.
Aquest congrés es va dur a terme amb el suport de Felco, Frayssinet i la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili.
Podeu recuperar els vídeos del congrés en aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=mbfJ6LpkpPA&list=PLz8sswNTiEVlhCQX19GiOTMLcoKMuNwjM
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris